Monday, 27 June 2011

Terdetik hati nak menulis pagi nie. Tapi tak tahu nak tulis apa. Haha. Idea kering kontang. Otak bila lama tak di asah, memang jadi macam nie. Tapi nak asah otak bukan guna batu pengasah ye. Kalau nak pakai batu pengasah jugak, sila gali tanah sedalam 6 kaki siap-siap. Otak diasah dengan ilmu. Sebab itu, kita belajar mesti niat untuk dapat ilmu. Niat kerana Allah. Bukan untuk lulus exam dengan warna-warna yang berterbangan bak kata Mr Mat Saleh. Pass with flying colours. Kalau setakat nak cemerlang dalam exam, senang je. Malam exam hafal satu buku, kalau sempat la. Kalau tak sempat sambung lepas Subuh esoknya. Then, masuk dewan muntahkan balik semua yang dihafal. Bila pemeriksa semak kertas, dia jadi takjub. Tak ada salah pon. Perfect. Tapi yang si mamat tu, lepas keluar dewan je, ape pon dia tak tahu. Sebab ilmu tu transit sekejap je dekat otak dia. Lepas tu dia sambung balik flight dia, landing kat atas kertas exam. Sia-sia la apa yang dia belajar selama ini. Cerita tersebut hanyalah rekaan semata-mata.

Sabda Rasulullah SAW :
Janganlah kalian menuntut ilmu untuk membanggakannya terhadap para ulama dan untuk diperdebatkan di kalangan orang-orang bodoh dan buruk perangainya. Jangan pula menuntut ilmu untuk penampilan dalam majelis (pertemuan atau rapat) dan untuk menarik perhatian orang-orang kepadamu. Barangsiapa seperti itu maka baginya neraka … neraka. (HR. Tirmidzi dan Ibnu Majah)

Sebenarnya hari nie aku nak cerita pasal benda lain. Tapi tersalah masuk simpang pulak. Terkeluar cerita belajar kerana nak lulus exam dengan cemerlang, gemilang dan terbilang. Okey. Pulas stereng 180⁰. Tukar simpang. Korang pernah tak inginkan sesuatu sangat-sangat, tapi tak dapat? Sabar. Soalan belum habis. Lepas tu, korang sabar. Tak lama kemudian, korang dapat sesuatu yang lebih baik daripada benda yang korang nak sangat-sangat separuh mati tapi tak dapat. Korang pernah tak melalui perkara macam tu? Eh, apesal aku tanya ek? Aku tanya bukannya korang jawab pon. Huhu.

Minggu lepas offer letter untuk masuk Gombak dah keluar. Biasanya orang akan nervous, berdebar-debar dan cuak tahap tak ingat nak makan nasi bila nak tengok offer letter je. Sebab dekat offer letter tu akan ada tertulis majoring apa yang kita dapat. Tapi untuk budak BAR, BEN, LAWS, MEDIC, ape lagi ek, dan yang sama waktu dengannya, diorang tak kisah sangat. Sebab diorang tak ada majoring. Kot. Tapi aku buka offer letter tu tanpa ada apa-apa feel sebab dah tahu dapat majoring apa. Ada la sorang kawan aku yang baik hati sangat-sangat, pi tengok aku punya (macam mana dia hack aku pon tak tahu dan tak nak tahu) and tulis kat facebook. Bengang betol aku. Baru je nak feel tengok offer letter. Tapi tak pa la. Tak de pape pon.

Kuliyyah of Engineering

Alhamdulillah aku dapat aku punya first choice. Aerospace. Kalau kat offer letter dia tulis Bachelor of Engineering (Aerospace) HONS. Syukur sangat-sangat. Sebab aku memang minat kapal terbang sejak kecil lagi. Yela. Lahir-lahir dah dengar cerita pasal kapal terbang. Bila dah boleh berjalan, tengok ayah tengah ukir kapal terbang hiasan. Buat pakai kayu. Bila boleh melompat sikit, Nampak ada kapal terbang kecil dalam almari. Bila boleh berlari, keluar rumah je dengar bunyi kapal terbang. Bila dah pandai menyelongkar, tengok kat rak buku penuh dengan buku-buku dan majalah kapal terbang. Akhirnya minat itu hadir dengan sendirinya dengan izin Allah. Tanpa diminta. Tanpa dipaksa. Sekarang rumah pon dekat dengan airport. Bila dah boleh berfikir, orang Arab cakap, mumayyiz, maka terkeluarlah satu fikiran dan azam. Cita-cita bila dah besar nanti nak jadi driver bus. Eh, bukan. Driver airbus. Hahaha.

Itu cerita zaman kecil. Zaman berhingus. Zaman hisap botol susu. Bila dah besar sikit, masuk Form 1, dah kena pakai alat bantuan penglihatan. Bunyi macam tragis je. Padahal spek mata je pon. Al-maklumlah. Bila dah rabun, kena pakai spek. Tu la. Masa kecil-kecil, tak nak dengar cakap ayah. Ayah cakap jangan baca buku sambil baring, buat jugak. Benda dah jadi tabiat, memang susah nak ubah. Selalu je bila nak baca buku, aku duduk. Tapi bila dah habis baca, tengok-engok tengah baring. Hahaha. Saat spek mata tu dipakai buat pertama kalinya, cita-cita nak jadi driver bus udara melayang pergi tanpa sepatah pon ucapan selamat tinggal. Merobek hati dan perasaan aku. Mungkin ayah aku pon sama. Tapi I’m not very sure.

Masa berlalu dengan pantas. Aku pon dah tak fikir pasal benda tu lagi. Dah tak fikir pasal cita-cita. Tapi bila kaki melangkah masuk dlam kelas Form 5, nak tak nak kena fikir balik jugak. Yela. Nak pilih samada nak ambil Fizik, Kimia, Bio ke tak. Akhirnya, keluar satu keputusan. Aku nak ambil engineering kat oversea. So, aku nak ambil Fizik dan Kimia je. Bio tak nak. Aku pon belajar la siang malam, walaupun lebih banyak main daripada belajar. Lebih banyak tidur daripada belajar. I admit. Tup tap tup tap sampai musim exam SPM. Masuk keluar masuk keluar dewan, tamatlah tempoh berkurung selama sebulan. Terus keluar pergi bandar makan Pizza. Hahaha. Kempunan punya pasal. Then, result pon keluar. Bila tengok result, bulat mata. Syukur Alhamdulillah. Tapi. Ya Allah, Kimia aku dapat B+. Bila tengok balik requirement JPA dan semua scholarship untuk pergi oversea, tak lepas. Kalau nak ambil engineering, Kimia kena at least A-. Last-last aku apply Actuarial Science. Sains Aktuari. Mintak pergi UK bawah MARA. Jauh melencong daripada yang asal. Engineering. Lagi jauh daripada yang masa kecil-kecil punya. Kapal terbang. Aku pon tak tahu aku minat ke tak dengan Sains Aktuari nie. Tapi nak pergi oversea punya pasal. Kalau accountance tu, tak minat sangat.

MARA oh MARA

Hari interview tiba. Pergi la interview. Cakap omputih soseh soseh depan dua orang pegawai dia. Sorang rijal, sorang lagi woman. Lepas tu balik. Hari keluar keputusan. Dukacita dimaklumkan anda gagal dalam permohonan Skim Pelajar Cemerlang tajaan MARA. Masa tu menggigil satu badan. Frust yang teramat sangat. Impian berkubur macam tu je. Dekat tanah perkuburan MARA. Hahaha. Pergi oversea kan. Sape tak nak. Tapi tu la hakikat yang Allah dah tetapkan.

UIA Petaling Jaya menjadi destinasi aku seterusnya. Sambung belajar. Fizik, Kimia, Math. Seperti biasa, lebih banyak main daripada belajar. Then, aku tahu UIA ada Aerospace Engineering. Masa pergi Discovery Kuliyyah of Engineering (DisKOE), aku dengar taklimat pasal Aerospace Eng. Dia cakap course nie lebih kepada design kapal terbang. Final year project adalah buat kapal terbang control. Teruja aku dengar. Bila tiba masanya untuk streamline course, aku pun pilih la Aero (nama singkatan) first choice. Dan apabila keluar keputusannya minggu lepas. Congratulations! We are pleasured to inform you that the University has decided to offer you admission into BACHELOR OF ENGINEERING (AEROSPACE) (HONOURS)*.

Offer letter
Kapal terbang control

Alhamdulillah. Aku terima semua ini sebagai takdir yang Allah dah tetapkan sejak azali. Mungkin ada sebabnya kenapa aku tak dapat jadi driver airbus, atau nama popularnya, pilot. Mungkin ada sebabnya kenapa aku tak dapat pergi oversea. Kalau aku ambil Sains Aktuari tu, entah apa la yang jadi kat aku sekarang. Aku bukan pandai sangat pon Mathematics. Dan Sains Aktuari nie memang untuk budak super duper genius Maths je. Allah tak bagi aku pergi oversea, tapi dia bagi aku belajar benda yang aku sangat minat. Kapal terbang. Maka benarlah firmanNya dalam Surah Al-Baqarah ayat 216..

Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.

Walaupun ayat nie diturunkan untuk mereka-mereka yang enggan berperang. Tapi ia masih boleh diaplikasikan dalam kehidupan seharian kita.

Masa aku nak mintak Aero nie, ramai yang baik hati bagi komen. Susah nak kerja. Tak prospek. Mana ada kilang buat kapal terbang kat Malaysia nie. Malaysia bukan pengeluar kapal terbang dunia. Dan bla bla bla. Aku hargai semua itu. Tapi aku dah buat istisyarah dan istikharah. Dah Tanya ramai orang especially senior yang ambil bidang nie jugak. Dan aku berpuas hati dengan jawapan diorang. Tak kira la orang nak kata tak ada kerja ke, apa ke. Aku peduli apa. Akhirnya Allah bagi yang ini. Dan aku yakin. Allah tahu apa yang terbaik untuk hambaNYa.

Sebab Allah dah sebut dalam Surah Al-An’am ayat 59:
Dan pada sisi Allah jualah anak kunci perbendaharaan segala yang ghaib, tiada sesiapa yang mengetahuinya melainkan Dia lah sahaja; dan Ia mengetahui apa yang ada di darat dan di laut; dan tidak gugur sehelai daun pun melainkan Ia mengetahuinya, dan tidak gugur sebutir bijipun dalam kegelapan bumi dan tidak gugur yang basah dan yang kering, melainkan (semuanya) ada tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz) yang terang nyata.

Pengajarannya disini. Walaupun kita tak dapat sesuatu yang sangat-sangat kita inginkan, nak sangat tahap berhingus, impian sejak lahir orang kata, tapi tak dapat. Maka janganlah kita meraung melolong, mogok lapar, kurung diri dalam bilik 40 hari, menyalahkan takdir sampai tak ingat yang kita nie masih ada Allah, Tuhan Yang Maha Mengetahui. Ingatlah bahawa Allah sebaik-baik planner, perancang walaupun kita dah rancang hidup kita sehabis baik. Yakinlah dengan Allah, kerana sesungguhnya orang yang tak yakin dengan Allah bukanlah dikalangan orang-orang yang beriman.

p/s Aku nak tulis pendek je sebenarnya. Sebab ada yang komen, mostly entry aku semua panjang panjang. Tak larat nak baca. Tapi bila dah siap tulis, tengok panjang jugak. Harap maaf. Hahaha. J

Thursday, 23 June 2011

Assalamualaikum..

Kembali menjenguk blog famous nie lepas minum kopi pagi tadi. Kopi radix. Mai secawan. Haha. Semalam pergi UIA PJ lagi. Ambil academic transcript dan hal-hal lain. Hal-hal rahsia. Hehe. Alhamdulillah. Dah dapat academic transcript. Maknanya, officially aku dah graduated from CFS. Nak masuk kampus pon kena pakai pas visitor. Eleh, tu sebab pak guard tu yang kerek. Pak guard lain rilek je bagi aku masuk. Selamba je. Cehh. Teremosi lak kan. Never mind. Kat UIA semalam jumpa ramai kawan-kawan. Sebab tu rasa berat hati je nak balik. Jumpa roommates, of course. Jumpa buda silat, budak pub pro, classmates dan ramai lagi. Seronok jumpa diorang.

Actually, memang rasa sedih nak tinggalkan tempat yang banyak mengajar aku erti kehidupan. Tempat yang mengajar aku menghargai nilai sebuah bangunan walaupun dah buruk nak roboh tapi masih lagi mampu berbakti. Oh my SMAWP. Tempat yang bagi aku rasa macam duduk kat UK walaupun aku kat Malaysia je. Oh my Block E. Tempat yang kasi aku main facebook time kelas. Oh my Computer Lab. Oppss. Alamak! Kantoi. Dan yang paling penting, tempat aku dapat penuhkan poket aku. Oh my ATM Machine depan klinik. Hahaha. Tak lupa tempat aku berjaga pagi bersorak tengok bola. Oh my UKC Level 1. Masa tu ABC tak ada astro lagi. Sekarang dah tak payah susah-susah merantau tempat orang. Tapi aku sempat rasa astro kat common room ABC tu 3 minggu je. Lagi 3 minggu aku nak habis baru dia terhegeh-hegeh nak pasang. Haha, Apepun, syukur!

SMAWP yang aku sayang!!

 Bak kata orang. Setiap pertemuan ada perpisahan. Mungkin kita tak pernah berpisah dengan mak ayah dan adik beradik, tapi bila masuk asrama, berpisah jugak kan. Mungkin kita tak pernah berpisah dengan kawan rapat, kamceng sangat sampai nak pergi mandi pon sama-sama, tapi bila kita kawin, tak kan nak duduk sama-sama lagi kan. Kalau kita tak pernah berpisah dengan seseorang tu pun, percayalah kematian pasti akan memisahkan kita. Mana ada orang yang tak akan mati. Itulah rencah kehidupan. Bertemu dan berpisah. Tiba-tiba aku teringat sebuah hadis yang aku hafal masa nak exam SMU time Form 4 dulu.

Daripada Abu Hurairah r.a. pula, katanya, Rasulullah s.a.w. bersabda:

"Ada tujuh macam orang yang akan dinaungi oleh Allah dalam naunganNya pada hari yang tiada naungan melainkan naunganNya sendiri (yakni hari kiamat), iaitu :

1) imam (kepala atau pemimpin) yang adil.
2) Pemuda yang membesar (sejak kecilnya) dalam beribadat kepada Allah.
3) Orang yang hatinya tergantung (sangat memerhatikan) kepada masjid-masjid.
4) Dua orang yang saling cinta-mencintai kerana Allah, keduanya berkumpul atas keadaan sedemikian itu dan keduanya berpisah atas keadaan sedemikian itu pula.
5) Orang lelaki yang diajak oleh wanita yang mempunyai kedudukan dan berparas cantik, lalu ia berkata: "Sesungguhnya saya ini takut kepada Allah," (demikian pula sebaliknya, iaitu wanita yang diajak lelaki lalu bersikap seperti di atas)
6) juga orang yang bersedekah dengan suatu sedekah lalu disembunyikan sedekahnya itu sehingga seolah-olah tangan kirinya tidak tahu apa yang dinafkahkan oleh tangan kanannya.
7) dan orang yang mengingat pada Allah di waktu keadaan sunyi lalu melelehlah airmata dari kedua matanya."

(Muttafaq 'alaih)

Aku nak highlight dekat no 4. Bertemu dan berpisah kerana Allah. Pun dapat pahala. Bukan setakat pahala. Dapat naungan di padang mahsyar kelak. Insya Allah.
Semua benda yang kita buat kerana Allah, insya Allah ada ganjaran menanti. Dan semua benda kita buat mesti niat kerana Allah. Contoh solat. Kita solat mesti kerana Allah. Bukan solat kerana nak dapat pahala. Salah tu. Pahala tu sebagai ganjaran daripada Allah. Allah yang berhak nak bagi. Tak semestinya bila kita solat, kita dapat pahala. Kalau solat tapi lalai, apa gunanya. Sebab Allah dah berfirman dalam Surah Al-Ma’un ayat 1-7 :

Tahukah engkau akan orang yang mendustakan ugama (meliputi hari pembalasan)?
Orang itu ialah yang menindas serta berlaku zalim kepada anak yatim,
Dan ia tidak menggalakkan untuk memberi makanan yang berhak diterima oleh orang miskin.
(Kalau orang yang demikian dikira dari bilangan orang-orang yang mendustakan ugama), maka kecelakaan besar bagi orang-orang Ahli Sembahyang -
(laitu) mereka yang berkeadaan lalai daripada menyempurnakan sembahyangnya;

(Juga bagi) orang-orang yang berkeadaan riak (bangga diri dalam ibadat dan bawaannya),
Dan orang-orang yang tidak memberi sedikit pertolongan (kepada orang yang berhak mendapatnya).

 Eh, dah jauh melencong. Dah terbagi tazkirah lak. Tak pe. Sebagai peringatan kita bersama. Sebenarnya, di kesempatan nie, aku nak ucapkan jutaan terima kasih yang tak terhingga kepada semua lecturer yang mengajar aku sepanjang 3 semester aku kat UIA. Juga mohon maaf atas segala salah dan silap. Tido dalam kelas, tak siap tutorial, main facebook (khusus untuk kelas comp), datang lambat, ponteng kelas, jeling-jeling manja orang sebelah time kuiz (tapi dalam exam aku jujur ok) dan macam-macam lagi. Maklumlah. Aku memang budak Engin sejati. Budak nakal. Haha.

Maths I                 -   Madam Nuraslinda Shahrom
Maths II                -   Madam Hamidah Alamin
Maths III               -   Madam Hasnun Zahibi *
Physics I              -   Sir Izdihar Ishak / Madam Aida Fazliza Md Fadzil
Physics II             -   Sir Izdihar Ishak *
Chemistry I           -   Madam Suzana Mohamad Taib / Madam Wan Ainna Mardhiah Wan Shaffiee
Chemistry II          -   Madam Horshiah Abdul Samad
Computer I           -   Miss Syarida Hanum Abu Hassan / Madam Ayu Rafikah Mohd Zin
Computer II          -   Madam Hafisah Sulaiman
BTQ                    -   Ustaz Muhammad Jasri Ishak
RIM                     -   Madam Saudah Ismail
* Lecturer favourite aku!!!

Maths II
Comp II
Maths III

Physics II

Thank you very much to all my lecturers. Maafkan saya kalau ada salah dan silap yang mengguris hati sir/madam/miss. Jasamu dikenang…

Tak lupa juga ucapan terima kasih dengan sepenuh hati kepada madams dan misses LEP, Madam Nawal, Madam Marshita, Miss Khairiyah dan ramai lagi. Juga kepada staff-staff di LTD, Ustaz Nazri, Ustazah Sharifah yang banyak membantu sepanjang aku jadi fasi fardhu ayn dan sepanjang Kembara Du’at. Kepada jurulatih-jurulatih silat, Abang Faizals (sebab ada 2 orang), Abang Hazree, Abang Adil, Abang Fahmi, Abang Amin,  Abang Farid dan Ustaz Kahar. Tak ketinggalan juga kepada staff di STAD, Abang Carlos dan Abang Roy yang sudi membantu semasa Taa’ruf Programme. Tak dipinggirkan juga pak guard mak guard yang pernah main kejar-kejar ngan aku, yang pernah marah aku sampai tendang gate, yang pernah sudi borak-borak ngan aku, juga kepada mak cik kafe yang kasi murah (nasi + ayam + sayur + air = RM 3.50 kalau tak silap, lupa dah) sampai kawan aku Afiq dengki, juga mamak ali bistro yang selalu tak kisah kalau tak cukup sposen dua, juga mak cik cleaner yang saban hari basuh bilik air kitorang. Ada lagi tak yang tak sebut? Haha. Sekali lagi aku ucap. Terima kasih, terima kasih, terima kasih…

Habis yang tu. Sekarang masuk yang lain lak. Haha. Di kesempatan nie jugak, aku nak ucap jutaan terima kasih kepada semua kenalan, kawan, sahabat dan teman yang pernah kenal aku selama aku di UIA. Juga nak mohon berbillion kemaafan kalau ada buat salah dan silap. Aku taw aku memang banyak buat salah. Aku minta maaf kepada sape-sape yang pernah aku kutuk, ajuk, perli, nyeinyei (kalau orang Kelantan paham la) dan macam-macam lagi. Bukan apa. Kutuk-kutuk manja je. Nak bergurau je. Gurau kasaq. Tak ade niat pon nak kutuk. Haha. Biasa la. Mulut laser macam aku memang susah nak control. Dah la tak de insurans lak tu.

Pastu aku nak minta maaf kepada mereka-mereka yang bila bercakap ngan aku, guna ‘ana enta’ tapi aku balas pakai ‘aku kau’ je. Bila fikir balik, kesian plak. Macam tak patut lak. Tapi bukan apa. Aku tak syok la cakap ‘ana enta’ nie. Rasa macam ada gap. Kalau ‘aku kau’, rasa macam lagi mesra. Tak ada gap. Tak pe. Aku akan cuba biasakan ber’ana enta’. Tapi kalau ‘i you’, lagi la tak tahan. Rasa macam nak terkeluar isi perut. Taik telinga pon cair kot. Meleleh keluar boleh buat ubat resdung. You nak pergi mana tu? I nak balik bilik jap. Uweekksss. Hahaha. Juga nak minta maaf kepada kawan-kawan yang selalu kena buli ngan aku. Aku memang suka buli orang. Tapi tak main la buli fizikal nie. Buli mental lagi best. Haha. Sape-sape yang rasa selalu kena buli tu, maafkan aku ye. Juga kepada mereka-mereka yang selalu kena dengar aku membebel. Minta maaf dari hujung kaki sampai hujung rambut.

Sesungguhnya Allah SWT berfirman dalam Surah Ali-Imran ayat 133-134..
Dan segeralah kamu kepada (mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat) keampunan dari Tuhan kamu, dan (mendapat) Syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang bertaqwa;
Iaitu orang-orang yang mendermakan hartanya pada masa senang dan susah, dan orang-orang yang menahan kemarahannya, dan orang-orang yang memaafkan kesalahan orang. Dan (ingatlah), Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik.

Kepada roommates aku. Mirul, hariz, alip, khairil, is, wan, apih, syah, aiman. Terima kasih banyak tolong aku. Tidur sekali, makan sekali, blaja sekali, futsal sekali, main PES sekali. Minta maaf kalau banyak buat salah. Juga roommates aku time short sem. Que, syamim, afiq, zuhdi, ihsan, syah, mirul. Ayat sama. Terima kasih dan minta maaf. Tak lupa juga classmates. Afiq, zuhdi, paan, amir, hakeem, aidil, syed, chot, atiq, najib, fahmi, fakhry, hafiz, hilmi dan rizwan (walaupun dah tak ada), hanim, tengku, syazana, kak su, adlin, beah dan ramai lagi. Malas nak taip. Juga kepada budak-budak LEP. Acap, joul, rafiq, syafiq syko, yin, nazri, umar, dana, matin, hisyam, azizi, mail, syarafi, awanis, fazira. Ada lagi yang tak sebut. Tak ketinggalan budak silat. Hafiz, hatim, kembar syakir syahir, ihsan, umar, firdza, syaiful, putra, bad, luqman dan yang lain. Juga geng Kembara Du’at. Nidzam, syahmi, syahidan, thaqib, salleh, soleh, muiz, syafiq, hafizi, anwar dan lain-lain. Yang sisters memang tak ingat langsung. Ingat kak Ain sorang je.

Bajet macho semua.
ABC 315

Classmates

Classmates
Budak LEP

Budak silat

Fasilitator Training (Fastrain) di PD

Kembara Du'at 2011

Juga pasti tak akan dilupakan. Buat budak-budak Pub Pro Taaruf Week. Bos, Faizol dan assistant, Saidah. Muaz, syafiq, anas, syaqil, shaqim, syakir, azhar, irshad, azwan. Wan, mai, aina, hafizah, izzati, ezzati, sharifah, mar, liyana, fatin, nazu, ain, syuhada, hayati, mimi, sofiah, aisyah, hikmah, wahida, amira, kak hazirah.. Terima kasih banyak tolong aku dan minta maaf sebab tak banyak sumbang idea, senyap je dalam meeting, buat muka serius dan banyak tak buat kerja.

Family Pub Pro!!!

Eh, ada lagi. Kepada budak-budak usrah. Buat abang Naqib, abang Akram. Nanti kat Gombak saya nak join usrah abang lagi. Juga kepada ahmad kamil, haziq, hazman, syahrin, luqman, muhaimin, syahir dan yang lain. Terima kasih, terima kasih, terima kasih.

Juga kepada mereka yang kenal aku tak langsung, tak kira la kenal kat masjid ke, kat padang bola, kat court futsal, kat tandas pon boleh atau kenal dalam mana-mana program, minta maaf atas segalanya.

Terima kasih kepada semua yang banyak membantu aku tak kira dalam pelajaran, gerak kerja, permainan, dan semuanya. Mohon maaf atas segala silap dan salah. Yang nama dia tak tertulis tu, jangan terasa hati ye. Tak larat den nak tulis semua. Tulis yang terlintas dalam kepala je. Hahaha. Apepon, peace no war. Kira 0-0 ye. Lagi satu, sape-sape yang ada hutang ngan aku, aku halalkan. Sape- sape yang aku ada hutang ngan dia, bagi tahu aku. Insya Allah nanti aku bayar. Tolong bagi tahu. Jangan segan-segan ye. Sebab aku takut dengan satu hadis Nabi nie….

Sesungguhnya orang yang berhutang terpenjara di kuburnya sehingga hutang tersebut diselesaikan (oleh saudara-maranya).
- Hadis riwayat At-Tabrani

Dan juga…
Sabda Rasulullah SAW :
Diampuni semua dosa orang yang mati syahid kecuali hutang.
- Hadis riwayat Muslim

MINTA MAAF DAN TERIMA KASIH.. ALL THE BEST UNTUK KAWAN-KAWAN YANG MASIH DI PJ. JUMPA LAGI KAT GOMBAK. KALAU YANG PERGI KUANTAN, JUMPA LAGI TIME KONVO NANTI…





Tuesday, 14 June 2011

Assalamualaikum..


Semakin lama rasa semakin malas nak update benda alah nie. Haha. Tapi bila dapat e-mail daripada abah tersayang, baru terfikir baik aku share e-mail tu kat sini. Nampak macam bermanfaat jugak la. Actually, it is forwarded e-mail. Sanad dia dah panjang lebar tapi benda nie orang just tekan button 'Forward' kan, so insyaAllah tak ada rawi kazzab la. Haha. Eh, apa lak yang aku merepek-repek nie. Hahaha. Sory la, aku memang macam nie. Okey, korang baca la. Insya Allah lepas baca sama-sama kita amalkan.



11 JENIS MANUSIA DIDOA MALAIKAT...

PERCAYA kepada malaikat adalah antara rukun iman. Ada malaikat yang ditugaskan berdoa kepada makhluk manusia dan sudah tentu seseorang yang didoakan malaikat mendapat keistimewaan. Dalam hidup, kita sangat memerlukan bantuan rohani dalam menghadapi ujian yang kian mencabar. Bantuan dan sokongan malaikat sangat diperlukan.Kali ini penulis ingin menyenaraikan antara jenis manusia yang akan menerima doa malaikat.  Ketika itulah sewaktu kita menghadapi masalah, kerumitan, keperluan dan bimbingan, bukan saja kita perlukan kekuatan doa dari lidah, tetapi juga sokongan malaikat.


Antara orang yang mendapat doa malaikat ialah:


1. Orang yang tidur dalam keadaan bersuci.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Sesiapa yang tidur dalam keadaan suci, malaikat akan bersamanya di dalam pakaiannya. Dia tidak akan bangun hingga malaikat berdoa: "Ya Allah, ampunilah hamba-Mu si fulan kerana tidur dalam keadaan suci."

http://api.ning.com/files/czNgqUQ1z1RNjLJJN5U-xjvuLb1Nn5Wpw49qx-5uYQn82wO*vuRFjDpbKoIXSszB61uim2JOJeKd51*-7s-C0*pLjxplDJxD/4567.bmp


2. Orang yang sedang duduk menunggu waktu solat.

Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: "Tidaklah salah seorang antara kalian yang duduk menunggu solat, selama ia berada dalam keadaan suci, kecuali kalangan malaikat akan mendoakannya: 'Ya Allah, ampunilah ia. Ya Allah sayangilah ia.'"

http://farm4.static.flickr.com/3626/3427910878_74316d865f.jpg?v=0


3. Orang yang berada di saf depan solat berjemaah.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat-Nya berselawat ke atas (orang) yang berada pada saf depan."
http://www.apisbp.com/wp-content/uploads/2009/08/solat-jamaah.jpg

4. Orang yang menyambung saf pada solat berjemaah (tidak membiarkan kekosongan di dalam saf).

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat selalu berselawat kepada orang yang menyambung saf."

5. Kalangan malaikat mengucapkan 'amin' ketika seorang imam selesai membaca al-Fatihah.

Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: "Jika seorang imam membaca...(ayat terakhir al-Fatihah sehingga selesai), ucapkanlah oleh kamu 'aamiin' kerana sesiapa yang ucapannya itu bertepatan dengan ucapan malaikat, dia akan diampuni dosanya yang lalu."

http://1.bp.blogspot.com/_IvB2xhVGz1A/SUSoy5ePs9I/AAAAAAAAAHQ/kT570M4ases/s320/Al-Fatihah.png


6. Orang yang duduk di tempat solatnya selepas melakukan solat.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Kalangan malaikat akan selalu berselawat kepada satu antara kalian selama ia ada di dalam tempat solat, di mana ia melakukan solat."

http://maalimfitariq.files.wordpress.com/2009/09/iktikaf21.jpg


7. Orang yang melakukan solat Subuh dan Asar secara berjemaah.

Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: "Kalangan malaikat berkumpul pada saat solat Subuh lalu malaikat (yang menyertai hamba) pada malam hari (yang sudah bertugas malam hari hingga Subuh) naik (ke langit) dan malaikat pada siang hari tetap tinggal.
"Kemudian mereka berkumpul lagi pada waktu solat Asar dan malaikat yang ditugaskan pada siang hari (hingga solat Asar) naik (ke langit) sedangkan malaikat yang bertugas pada malam hari tetap tinggal lalu Allah bertanya kepada mereka: "Bagaimana kalian meninggalkan hamba-Ku?"
Mereka menjawab: 'Kami datang sedangkan mereka sedang melakukan solat dan kami tinggalkan mereka sedangkan mereka sedang melakukan solat, ampunilah mereka pada hari kiamat.'"

subuh-berjamaah.png masjid al akbar surabaya image by detbucket


8. Orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yang didoakan.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Doa seorang Muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa pengetahuan orang yang didoakannya adalah doa yang akan dikabulkan. Pada kepalanya ada seorang malaikat yang menjadi wakil baginya, setiap kali dia berdoa untuk saudaranya dengan sebuah kebaikan, malaikat itu berkata 'aamiin dan engkau pun mendapatkan apa yang ia dapatkan."

http://i257.photobucket.com/albums/hh206/3asfuura/Prayers/Trust.jpg


9. Orang yang membelanjakan harta (infak).

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Tidak satu hari pun di mana pagi harinya seorang hamba ada padanya kecuali dua malaikat turun kepadanya, satu antara kedua-duanya berkata: 'Ya Allah, berikanlah ganti bagi orang yang berinfak...' "

http://innerinspiration.files.wordpress.com/2009/10/sedekah.jpg


10. Orang yang sedang makan sahur.

Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: "Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat-Nya berselawat kepada orang yang sedang makan sahur."

http://dunianopy.wordpress.com/files/2009/09/sahur.jpg


11. Orang yang sedang menjenguk (melawat) orang sakit.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Tidaklah seorang mukmin menjenguk saudaranya kecuali Allah akan mengutus 70,000 malaikat untuknya yang akan berselawat kepadanya di waktu siang hingga petang dan di waktu malam hingga Subuh."

http://1.bp.blogspot.com/_T6zvb3eHIEY/SDd976RkjrI/AAAAAAAAASc/KUy6djw8W7I/s400/KG-Orang+Sakit-19+Mei.JPG
Itulah antara mereka yang mendapat doa malaikat. WAllahu'alam. Semoga kita termasuk dan tersenarai sama. 

InsyaALLAH..... ^_^



Monday, 6 June 2011


Assalamualaikum..

Dah dekat 3 minggu tak update. Korang mesti tak sabar nak tunggu post baru aku kan. Haha. Kesibukan melanda diri ini. Tak dapat nak update tiap-tiap malam macam orang lain. Actually, aku baru je habis join Ta’aruf Programme sempena kemasukan student baru CFS IIUM. Join as a committee. Dan diletakkan dalam Biro Publicity & Protocol. Memang banyak pengalaman yang aku dapat. Banyak kenangan yang tercipta walaupun hanya dalam masa 2 minggu. 1 minggu Induction (yang tak paham apa maksud induction tu, its more like preparation la) dan 1 minggu lagi Ta’aruf Programme.

Tag nama

Masa mula-mula masuk dalam meeting untuk biro Publicity & Protocol, atau lebih mesra dengan panggilan Pub Pro, aku hanya kenal 3 orang je. First meeting kitorang kat LY 017, yang merupakan Operation Room (OR) kitorang sepanjang program. Orang cakap time tu muka aku serius giler dan aku pendiam. Pendiam la sangat. Tak kenal lagi tak tahu la. Haha. Mata ke atas, tangan di dada. Aku dah bagi first impression yang tak bagus. Lepas nie kena senyum sampai lenguh setiap kali jumpa orang yang tak kenal. Haha. Dalam biro Pub Pro nie, bos kitorang, Faizol pecahkan kepada 3 unit mengikut job scope Pub Pro. Unit Poster, Unit CFS Song dan Unit Usher. Aku masuk dalam Unit Poster. Masa brain storming untuk poster dan signage pun aku banyak senyap daripada bercakap. Sebab idea-idea aku semua orang lain dah bentangkan. So, aku pun tak tahu nak cakap apa. (Padahal tak ada idea pun, haha). Aku memang pendiam puuunnn.. Sekali lagi, mata ke atas, tangan di dada. 

Mata ke atas, tangan di dada.
OR kitorang.

Hari demi hari berlalu, gerak kerja pun berjalan mengikut peredaran matahari dan bulan. Bermula dengan brain storm, then kitorang start buat signage dan design poster. Aku membantu sekadar yang termampu je. Sebab tak pandai sangat bab-bab kreatif nie. Bila dah siap design , proses printing dan photocopy pula berlangsung. Kerja-kerja nie banyak dilakukan di OR II kitorang, kat STAD 2. Special thanks to 2 orang staff STAD, Abang Rizal aka Carlos dan Abg Mie aka Roy kerana banyak membantu kami. Jasamu dikenang!! Teringat kenangan kerja malam-malam buta di STAD demi nak siapkan jugak signage dan poster, sambil menyanyi CFS song ramai-ramai. Korang memang best Pub Pro.

 Then, kitorang start la tampal semua poster dan signage yang telah siap. Round satu CFS ramai-ramai sampai pukul 2 pagi. Tak pernah dibuat orang. Gurau-gurau gelak-gelak. Yela, tak kan nak buat kerja dengan muka ketat tension. Silap-silap aku pengsan kat situ jugak. Walaupun ada mulut-mulut yang mengata, peduli apa sama depa. Mulut orang kita tak boleh tutup.

Tampal poster tengah-tengah malam buta sambil makan biskut.

Bermulanya Ta’aruf Programme, bermula la tugas kitorang sebagai usher dan pengajar CFS song. 3 hari pertama, registration day memang menyeronokkan + memeritkan. Berpanas berhujan demi adik-adik baru. Cewahh!! Senyum sepanjang masa sampai nak tercabut rahang. Dan banyak memori indah ketika itu. Pengalaman berhadapan dengan pelbagai kerenah parents yang sangat pentingkan keselesaan anak-anak mereka sangat ‘menyeronokkan’. Mata ke atas, tangan di dada.

Information Counter

Di apit oleh 2 orang bakal lawyer yang hebat.
Breakfast roti canai sama-sama di belanja oleh Dek Wan..

Selesai registration day, kitorang jadi pengajar CFS song pulak. Ajar student-student baru menyanyi dengan betul dan penuh semangat macam kitorang dulu, setahun yang lepas. Walaupun banyak halangan dan dugaan, namun kita dapat tempuhi jua semuanya. Mostly, student baru bagi kerjasa yang terbaik. Dan diorang menyanyi dengan penuh semangat semasa Welcoming & Baiah Ceremony depan Deputy Rector dan Dean walaupun ada masalah dengan muzik. Congratz!! You all the best!! Dan yang aku tak boleh lupa, malam jamuan. Aku, Muaz dan bos (Faizol) punyalah ingat ada sorang budak nie merajuk tak nak datang jamuan, sebab petang tu time meeting, kitorang berperang saudara sampai dia balik macam tu je, rupa-rupanya dia dah rancang gimik untuk bos. Memang terbaeekk!!

Abang Jehan ajar menyanyi
Budak-budak AED time CFS song.

Bos dan Muaz potong kek.
Tiramisu.. Wow!!

 Malam terakhir, sesi post mortem dan komentar. Sampai pukul 3 pagi. Aku pun dapat banyak komen. Thanks for the comments. InsyaAllah, aku akan berusaha untuk memperbaiki diri. Akhir sekali, aku secara peribadi memohon maaf kalau ada TERsilap salah, TERkasar bahasa, TERgurau lebih2, TERmakan makanan korang, TER tak buat kerja dan apa2 sahaja yang sengaja, tak sengaja dan TERsengaja berkaitan dgn perbuatan, perkataan dan perasaan.. Bak kata orang, mungkin di luar nampak ok tapi dalam hati sape yang tahu... Peace no war!!! Juga minta maaf kepada sape2 yang banyak kena usik, kena sakat, banyak berperang saudara dengan aku. Baru hangpa tahu. Ingat aku pendiam sangat ka. Haha. Apapun, Family Pub Pro the best!!!
Drama sedih malam last.
Komen-komen yang aku dapat. Haha.

Family Publicity & Protocol
Brothers
Sisters

Last sekali..

Teman..
Kiranya waktu sekejap itu menjadi kenangan untuk kita ingati sepanjang zaman,
Ingatlah aku selagi kau mampu..
Jika pula masa mendatang memisahkan keakraban yang telah terbina,
Ukirlah secebis ‘tentang aku’ dihatimu,
Agar nanti bersua kau masih mengingati diriku..
Mohon maaf atas segala silap dan salah..
Peace no war.. ^_^


Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!