Wednesday, 13 February 2013

Assalamualaikum.

Hye hye. Selamat pagi semua. Hari nie ada berita gembira dan besttttt!!....



Kepada semua student Engineering UIA Gombak, pendaftaran untuk menjadi sebahagian daripada ENGINIUS XIX dibuka. Hari nie sampai hari selasa depan. Jom daftarrrr.. Konfim banyak manfaat yang korang akan dapat. InsyaALLAH. Aku join ENGINIUS dari first year. Serius bestttt!!

Nanti bila kita nak kerja lepas grad, employer tak akan tengok CGPA semata-mata. Skill-skill kita akan dinilai jugak. Masa nie la nak asah semua skil-skil terpendam yang kita ada. Yahuuuuuu!!

JOM DAFTAR. JUMPA DI BANGUNAN E2 LEVEL 1 BERHAMPIRAN STARBUCK.



Monday, 11 February 2013


Assalamualaikum.

Yeayyy. Jumpa lagi kita disini. Aku baru je balik daripada berkursus induksi ENGINIUS XIX di Morib yang dikendalikan oleh Ibrah Paradigm Training Consultancy (IPTc). Team diorang terdiri daripada professional speaker yang sangat best giler. Ustaz Sya’ari Abdul Rahman, Br Faridzul Nasaruddin dan Br Hamidi Zamri. Alhamdulillah. Banyak input yang berguna dan bermanfaat yang aku dapat daripada program nie. Games dia pon semua best best. 

Masa awal program, pihak komiti pasang lagu “One Big Family”, lagu Maher Zain. Diorang suruh kitorang nyanyi lagu nie dan cuba ingat lirik dan lagu, sebab lagu nie lagu tema program. Aku memang tak pernah dengar lagu nie. So, my first impression tentang lagu nie, “Tak best giler lagu nie”, “Susah giler lirik dia”, “Panjang giler lagu nie”. Tapi bila 3 hari dibasuh dan dibrainwash dengan lagu nie, tiba-tiba dah terhafal separuh daripada lirik lagu nie. Pastu tiba-tiba lagu nie masuk dalam top playlist dan asyik ulang je. Haha. Betul la kata orang, “Tak kenal maka tak cinta”. Haha.

Betul la pepatah Inggeris, Don’t judge the book by its cover. First impression doesn’t mean anything. Yela, macam kes aku nie. First impression aku, lagu nie tak best giler, susah. Tapi lama-lama jadi sedap plak. Haha. Sambung frasa tadi. But, sometimes it does mean something. Especially in professional career. Ya betul. Sebagai contoh, nak interview kerja. Kadang-kadang, if their first impression tentang kita dah bad, pakai selekeh, tak terurus, memang terus kena reject la jawabnya. So, kali nia aku nak share 9 Golden Rules of Making Good First Impression.

Rules #1 – Be Smart and Mindful

Of course, penampilan luaran kita mesti smart. Jangan selekeh. Mesti kemas. Make sure penampilan kita adalah TOP. Sentiasa consider TOP bila nak pilih cara pemakaian.

Type, Ocassion, Place.

Pilih jenis pakaian bergantung kepada majlis dan tempat. Definisi smart bergantung kepada setiap individu, majlis dan tempat yang nak dituju. Kalau student Engineering nak pergi kelas, pakai jeans, t-shirt roundneck dan sandal dah dikira smart. Tapi kalau student Laws pergi kelas macam tu, dikira selekeh. Sesuaikan pakaian dengan tempat dan majlis. Kalau nak pergi bersukan di padang, takkan nak pakai baju melayu dan kain pelikat. Kalau nak pergi masjid, takkan nak pakai baju tidur. Kalau nak pergi dinner, takkan nak pakai baju sukan.


Be smart and mindful. Fikir sendiri kesesuaian penampilan kita.

Ambil kira juga style personality. Style personality setiap orang berbeza. Kenali style kita, senang kita nak decide cara penampilan.

(i)                 Natural – Orang jenis ini, pakaiannya sempoi, ringkas, tak cerewet dan apa-apa je.
(ii)               Classic – Orang jenis ini, pakainanya neutral, kemas, teratur dan warna mesti nak sepadan.
(iii)             Romantic – Orang macam nie, selalu pakai baju yang colourful, fesyen, feminine/metro.
(iv)              Dramatic – Orang dramatic, suka pakai baju warna berani, unik dan luar biasa.





Kenalilah yang mana satu korang punya style personality.

Rules #2 – The Art of Handshake

Ada tiga jenis cara bersalam.

(i)                 Menggenggam dengan kuat
(ii)               Bersalam di hujung jari
(iii)             Bersalam dengan kemas dan power.
Cara ini adalah yang selalu diamalkan oleh politician dan leader. Dan cara ini adalah sunnah Rasulullah SAW.


Cara salam yang kemas.

Salam hujung jari. Tak digalakkan.


Cara pertama dan kedua adalah tidak digalakkan.

Rules #3 – When Entering

(i)                 Do not hesitate.
Jangan sesekali ragu-ragu nak masuk jika dipanggil. Especially bila dipanggil untuk masuk ke dalam bilik temuduga.

(ii)               With firmness and confidence
Masuk dengan penuh konfiden. Yakin. Anda boleh!


Rules #4 – Smile

Senyum. Yeah. Sentiasa senyum. Senyum adalah sedekah. Senyum adalah pemberian yang sangat senang untuk kita terima balasannya. Kita senyum, orang akan senyum balik.

Dalam sebuah kisah. seorang sahabat yang tidak memiliki apa pun untuk disedekahkan bertanya, "Jika kami ingin bersedekah, namun kami tidak memiliki apa pun, lantas apa yang boleh kami sedekahkan dan bagaimana kami menyedekahkannya ?"

Rasulullah SAW bersabda, "Senyum kalian bagi saudaranya adalah sedekah, beramar makruf dan nahi mungkar yang kalian lakukan untuk saudaranya juga sedekah, dan kalian menunjukkan jalan bagi seseorang yang tersesat juga sedekah."
(HR Tirmizi dan Abu Dzar).

Senyum macam baby


Dalam satu hadis lain, Rasulullah SAW bersabda, "Tersenyum ketika bertemu saudaramu adalah ibadah."
(HR Trimidzi, Ibnu Hibban, dan Baihaqi).

(i)                 Smile like a baby. Chumelll.
(ii)               Smile with sincerity. Ikhlas. Jangan senyum tapi tak ikhlas. Orang boleh tahu.
(iii)             Smile “TIGA”. Cuba sebut tiga. Secara automatic mulut korang akan senyum.

Rules #5 – While waiting

(i)                 Stand up
(ii)               No to “Please have a seat, sir”.
Berdiri selagi orang yang kita nak jumpa belum datang. Bila dia datang dan suruh kita duduk, baru duduk.
(iii)             Put down your bag/books
(iv)              Do not do unnecessary things.
Contoh, korek hidung. Tengah syok korek hidung, tiba-tiba orang yang kita tunggu tu datang. Tak sempat nak kaver. Kan dah malu.

Rules #6 – When Approaching

Bila nak menghampiri seseorang, pastikan ada jarak yang sesuai. Jarak antara seseorang berebaza berdasarkan keadaan. Kalau kita rapat dengan seseorang, takpe rapat-rapat. Tapi dengan orang yang baru kita kenal, tentu dia tak selesa kalau kita rapat-rapat sangat.

Personal Space for Social Interactions

(i)                 Public – 12’
(ii)               Social – 4’ to 12’
(iii)             Casual – 1.5’ to 4’
(iv)              Intimate – 0’ to 1.5’


Rules #7 – When Sitting

(i)                 Don’t get reprimanded
Rileks. Cool. Jangan duduk macam orang kena soal dalam penjara.
(ii)               45 degree away
(iii)             Mirroring
(iv)              Stay calm and cool

Rules #8 – Business Card

Nak bagi business card, ada etiquette. Bukan main bagi macam tu je. Kat Malaysia mungkin biasa je. Tapi kat Barat, benda nie sensitive isu. Diorang sangat pentingkan etiquette.

Presenting your business card

Always present your business card in your right hand, or in both hands. Never (and I do mean NEVER) pass out your business cards as though you were dealing a poker hand. If you travel for business, you’ll save yourself embarrassment by following this rule. In some countries, presenting your business card in your left hand is a serious insult. Look the individual in the eye and smile when presenting the card. Not only is it good etiquette, it shows them you’re engaged with them.


Receiving a business card

When being given a business card, accept the card in the same way it was presented—either in your right hand or both hands. Take a few moments to study the business card, commenting on it and clarifying information before putting it away.

Don’t ever slide a business card into your back pocket and sit on it. Always keep your business cards in a separate case. When you are back in your office, add the information from the card into your database as soon as possible. You never want to be in a position where you have to ask that person for another card. That’s a big etiquette faux pas.

Business cards are an internationally recognized means of presenting personal contact information—so be sure you have a good supply on hand.



If you travel abroad for business, do a little research on business etiquette for your destination before you go. The etiquette “rules” in the UK, for example, are far more relaxed than in Japan. Understanding business etiquette allows you to feel comfortable and will help build trust when building business relationships.

Yeah. Nampak tak permainan dia. Benda nie benda serious especially orang-orang yang terlibat dengan business. Business talk etc.

Rules #9 – Exit

(i)                 Do not look back
(ii)               Walk out with firmness and confidence.
Jangan teragak-agak nak keluar. Blah je. Haha.

Tu diaaa.. 9 Golden Rules of Making Good First Impression. Semoga ianya bermanfaat untuk korang semua.

Sekian dulu untuk post kali nie. Save. Publish. Share. Bye-bye.

Jumpa lagi lain kali.












Sunday, 3 February 2013


Assalamualaikum..

Puji-pujian bagi Allah, yang menghidupkan setelah mematikan kita, yang menciptakan pagi yang begitu indah untuk dinikmati dan direnungkan kebesaranNya.

Okey. Hari nie nak share sambungan Step Toward Happiness Part 1. Sape-sape yang belum baca part 1, sila klik sini.

Step toward happiness, langkah-langkah kearah kebahagiaan, ditulis oleh Dr Abdul Muhsin alQaasim di dalam kitab beliau. 4 langkah pertama yang aku dah tulis dalam part 1 adalah doa, menyembunyikan amalan, melihat kepada amalan-amalan orang-orang soleh dan meremahkan amalan dengan tujuan kita nak buat yang lebih baik.

Okey, next…



Takut amalan tak diterima

Kita, sebagai hamba yang lemah dan hina, mesti kena sentiasa rasa takut segala amalan yang kita buat tak diterima oleh tuan kita, supaya kita akan sentiasa rasa nak buat lagi dan nak buat yang lebih baik. Kenapa? Sebab kita nak masuk syurga kan.



Tidak terkesan dengan kata-kata orang lain

Pedulikan segala kata-kata orang lain yang tak suka kita buat amalan banyak-banyak. Diorang nie la syaitan yang bertopengkan manusia. Lagi bahaya daripada syaitan ori. “Mamat nie poyo la”, “Takde life la kau nie”, “Boring la hidup kau, jom la pegi lepak-lepak kat disko”, “Dia nie buat ibadah banyak-banyak, nak riak je”, dan bermacam-macam lagi kata-kata yang keluar dari mulut orang lain, kita pekakkan saja telinga. Buat apa nak kisah pasal apa orang nak cakap. Kita memang tak mampu nak shut up kan diorang. Lama-lama dah penat bercakap, nanti berhenti la semua kata-kata tu. Standard la manusia.

Kepada mereka yang suka berkata-kata tu, ingatlah bahawa lidah memainkan peranan penting dalam menentukan langkah kita samada ke syurga atau neraka.

Daripada Abu Hurairah diriwayatkan Nabi Muhammad SAW bersabda yang maksudnya: “Siapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia berkata yang baik atau ia diam.”
(Hadis riwayat Imam Bukhari dan Muslim)

Dalam hadis lain, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya Allah benci kepada orang yang jelik budi pekertinya serta kotor lidahnya.”
(Hadis riwayat Imam Tirmidzi)

Dalam hadis yang diriwayatkan Tirmidzi dan Ibnu Majah, Abu Hurairah menceritakan apabila Rasulullah SAW ditanya sebab terbesar yang membawa seseorang masuk syurga, Rasulullah menjawab: “Takwa kepada Allah dan akhlak yang baik.” Apabila ditanya pula sebab terbesar yang membawa manusia masuk neraka, maka Rasulullah menjawab, “Dua rongga badan iaitu mulut dan kemaluan.”

Lihatlah, betapa lidah mampu menentukan nasib kamu di sana.



Mempercayai bahawa manusia tidak memiliki syurga mahupun neraka

Ya, memang manusia tidak memiliki keduanya. Ianya milik Allah. Dia yang berhak menentukan kita dapat masuk syurga atau neraka. Jadi, sentiasalah melakukan segala yang Allah dan RasulNya suruh, dan tinggalkan semua yang dilarang, supaya Allah memilih kita untuk masuk ke dalam syurgaNya, dan bukan ke neraka Jahannam. Nauzubillahi min zalik.

Ingat bahawa kita sorang-sorang dalam kubur

Bila kita dah meninggalkan dunia yang fana’ ini, alam seterusnya adalah alam barzakh. Dan kita akan duduk sorang-sorang je dalam kubur. Tak de sape dah yang boleh bantu kita. Bila malaikat datang tanya soalan, jawab la sendiri. Bagi mereka yang dah prepare awal, insyaAllah segalanya mudah. Tapi bagi mereka yang tak prepare apa-apa, berpeluh la di dalam sana.

Sama seperti peperiksaan. Final exam. Kita dapat soalan exam, jawab sendiri. No bincang-bincang. No diskas. No tengok-tengok orang sebelah. Kalau kita dah prepare, boleh la jawab. Kalau tak prepare, failed la jawabnya. Failed dalam exam kat dunia, boleh repeat dan lulus dengan cemerlang. Tapi kalau failed di alam sana, menyesal tak sudah la jawabnya. No more repeat.

Bila sudah meninggal dunia, orang putih cakap, RIP. Rest in peace. Betul ke kita rest in peace. Segalanya berantung kepada amalan kita selama kita diberi peluang di dunia. Hanya tiga perkara saja yang dapat membantu kita di sana, itu pun kalau kita dah persiapkan segalanya.

Daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘Anhu katanya,, Rasulullah SAW telah bersabda : “Jika anak Adam meninggal, maka amalnya terputus kecuali dari tiga perkara, sedekah jariyah (wakaf), ilmu yang bermanfaat, dan anak soleh yang berdoa kepadanya.”
(HR Muslim)

Renung-renungkan lah. Ingat, hidup kita di dunia ini hanyalah pinjaman daripada Allah semata-mata. Gunakan waktu sebaiknya, sebelum segalanya terlambat untuk disesali.

Step toward happiness, barat version. Tetap boleh diaplikasikan dalam hidup.


Semoga kita menemui kebahagiaan hidup yang dicari-cari.

Ameen ya Rabb.

Ketemu lagi di lain hari. Finish. Save. Publish.





Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!