Monday, 21 March 2011

Semester baru.
Bila tiba semester baru, mesti akan muncul juga azam baru kan. Semangat pun baru. Mengikut pengalaman yang sekangkang kera  tak berapa nak ada ni, tahi ayam hanya panas sekejap je. Lama-lama, sejuklah ia. Tapi kali ni, semangat baru aku kali ni tak macam tahi ayam kot. Sebab sem ni final sem. Dah la pendek sangat.

Semalam dah masuk kelas Mathematics III. Lecturer aku, Mdm Hasnan Zahibi brief la sikit. Next week ada kuiz, next 2 or 3 weeks, dah mid sem exam. After 8 weeks, final exam. Ambik kau. Bapak cuak. Dah la Mathematics III. Calculus. Mengikut cakap-cakap orang tua-tua, calculus ni subjek killer kt sini. Kat Gombak pun masih dia lagi yang memegang title subjek killer. Hebat sangat ke dia ni ha? Bajet giler. Tapi yang sedihnya bila lecturer cerita, ada complaint dari Kuliyyah kat Gombak, ada student tahap tak tahu pasal Maths ni even benda simple yang dah belajar kat high school macam completing the square pun tak reti nak buat. Well, I'm very speechless. Sadis betul.

Tengok buku pun dah meremang bula roma. Memanag 'membunuh' betul.

Limits, Continuity, Differentiation and Integration, something that had haunted me long times ago back from old school times. Ceewah. Macam dah lama sangat tinggal zaman suka ria riang gembira SPM 2009 dulu. Lupa daratan lak. Bila ingat balik saat-saat indah manis masam pahit masin tawar dulu tu, memang rindu giler. Tak boleh lupa sekali time aku tengah belajar Physics dengan beberapa kerat kawan-kawan yang ambil Physics, esok tu nk exam ni, SPM pulak tu, bukan trial SPM yang boleh main-main throw away macam tu je. Saat-saat genting macam tu, the rest of my batch (actually not all) sedap je layan movie depan kitorang. Tak boleh bla betul. Mentang-mentang depa tu tak ambil Physisc. Hahaha. Satu lagi saat yang tak boleh lupa lepas keluar dewan paper Prinsip Perakaunan. Semua keluar muka blur + bengang + kecewa + sedih + muka nak nangis, balik bilik tengok tengok duit hilang. Banyak pulak tu. Meraung meratap kat situ la jawabnya. Hahaha.

Semua tengah frust menonggeng + bengang giler
Paper last, Pendidikan Syariah Islamiyah. Ramai yang dah keluar medeka awal.

Back to cerita asal (dah jauh giler aku melalut), semester ni ada 2 subjek. Mathematics III and Religions in Malaysia. Kind of perbandingan agama something like that kot. Aku pun tak sure sangat. But seems very interesting. Anyway, just wait and see how interesting it is. And for the killer Calculus, I'm challenging you. Tengok kau yang kill aku ke, aku yang kill kau. Haha. Poyo je lebih. 

By the way, kepada Generasi 25 MTAQ, aku rindu giler sep mu. Jiran study, Wan Abdul Hakim dan Ibrahim Hamadi, jiran dalam kelas, Syafiq Rushdi, guru muda Bahasa Arab, Hariz Syazwan, sifu Add Math dan supplier movie, Zaki Fikri, pemberi pinjam mp3, Fathul Hakim, supplier game FIFA 07, Aiman Hamdi, star Prinsip Akaun, Asyraf Shalah Huddin, sifu Physics dan Chemistry, Zameer Eizaaz, ketua kelas, Ahmad Aizuddin, calon istimewa, Shafiz Zulfika, peminat Liverpool, Muhammad Ikram, geng-geng tengok bola musim exam, and the rest of us (lenguh jari nak taip semua, haha), jangan lupakan ikatan persahabatan yang telah terjalin selama 5 tahun di sekolah. Semoga kekal selamanya sehingga ke anak cucu. Hahaha.

Calon istimewa jawab exam atas katil. Memang best la.
Bersama pengawas SPM yang baik hati
Maybe that's all. Till then, see ya...

3 comments:

  1. gempak !!!

    :P

    knape ade calon istimewa?

    ReplyDelete
  2. sebab 2 minggu sblm nk exam dia kaki dia jatuh dlm lubang tandas.. mangkuk tandas pecah.. kaki dia x payah cakap ar... teruk gak.. xleh jalan.. tu yang duduk atas katil tu.. hari first n second spm tu dia amek exam kt hospital.. tp dia mintak tukar kt sekolah sbb susah nk study...

    ReplyDelete
  3. Nice entry, Usamah... May Allah bless all of us and keep spread the dakwah of Islam. InsyaAllah.

    ReplyDelete

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!